Controle over risico's in de GWW/Infra

Heb je er genoeg van om dagen, misschien zelfs weken, te wachten op up-to-date rapporten om inzicht te krijgen in alle projectkosten? Heb jij niet echt een idee hoe de actuele planning eruitziet en word je gedwongen om daardoor beslissingen te nemen op basis van verouderde of onvolledige gegevens? Dat kan nare gevolgen hebben voor het financiële plaatje van jouw project. Infrabedrijven die niet goed weten hoe projecten er nu voorstaan zijn dan ook niet in staat om snel bij te sturen als het dreigt mis te gaan. Het is dus belangrijker dan ooit om altijd en overal inzicht te hebben in de actuele status van projecten. Benieuwd hoe je de financiële risico’s in de GWW kunt beperken, volledig overzicht behoudt van de financiële situatie en altijd en overal toegang hebt tot de meest actuele data? Lees dan snel verder!

Meld je aan voor de webinar

Risico’s in de GWW: uitdagingen en kansen

In de GWW-sector is één ding zeker: projecten zijn dynamisch en verandering is een gegeven. Bedrijven moeten voortdurend rekening houden met potentiële risico’s: resources zijn niet goed ingepland, materiaalkosten blijken hoger dan verwacht of de communicatie tussen bouwplaats en kantoor verloopt stroef. Als bedrijven deze risico’s niet vroegtijdig signaleren en aanpakken, kunnen ze het de winstmarge negatief beïnvloeden. Helaas ontbreekt het GWW-bedrijven nog te vaak aan realtime inzicht in projecten waardoor ze belangrijke signalen missen. Ze werken bijvoorbeeld met verouderde data of incomplete calculaties.  Wil je risico’s in de GWW wel tijdig signaleren, evalueren en aanpakken? Dan moeten projectmanagers in staat zijn om projecten realtime te monitoren. Goed projectmanagement is in de GWW/Infra dus een must om mogelijke risico’s snel aan te pakken. Wil je meer weten over het verbeteren van projectmanagement? Lees dan ook onze blog ‘Verbeter projectmanagement in de bouwsector‘.

Nauwkeurige calculaties maken is een must

Zoals je ziet zijn er veel verschillende factoren die het succes van een project kunnen ondermijnen. Eén heel bekend struikelblok is werken met onnauwkeurige calculaties. Calculeren is een belangrijke processtap binnen projectmanagement in de GWW. Met behulp van een nauwkeurige kostenberekening voorkom je kostenoverschrijdingen en beperk je financiële risico’s in de GWW tot een minimum. Toch zijn er een aantal valkuilen die jij bij het maken van calculaties maar beter omzeilt. Wij zetten drie bekende valkuilen voor jou op een rij:

  • Overhaast werken
    We kennen allemaal de stress die bij een naderende deadline hoort. Maar toch is het geen goed idee om daardoor snel-snel een kostenberekening te maken. Een rekenfout tijdens de voorbereidingsfase zal je in een latere fase zeker parten spelen! Het opsporen en corrigeren van onnauwkeurigheden kost je meer tijd. Neem dus je tijd voor het maken van calculaties.
  • Calculeren op basis van aannames
    Een kostenraming op basis van feitelijke data brengt jouw GWW/Infra-bedrijf veel verder dan een kostenraming op basis van aannames. Het gaat misschien wel sneller, maar er zijn betere manieren om tijd te besparen; zoals je hierboven al kon lezen! Wat jou wel écht tijd bespaart is het calculatieproces efficiënter inrichten door bijvoorbeeld te werken met stuklijsten of meetstaten van vergelijkbare projecten.
  • We fixen het later wel…
    Een nauwkeurige en uitgebreide calculatie gebaseerde op actuele prijzen toont je of je de verwachte winstmarge gaat halen. Maar merkt Inkoop dat materialen in werkelijkheid veel duurder zijn, dan is er weinig wat zij nog kunnen doen om dit te herstellen. Bespaar inkopers en werkvoorbereiders dus extra onderhandelingswerk en zorg voor een realistische calculatie, gebaseerd op actuele prijzen.

Wil je meer weten over de valkuilen die je moet vermijden bij het maken van kostenberekeningen? In deze blog lees je nog meer te vermijden valkuilen!

Krijg meer inzicht in jouw projecten en beperk de risico’s

Bedrijven die werken aan grote projecten doen er dus goed aan om van bij de start van het project mogelijke risico’s te identificeren. Wanneer je potentiële risico’s kent en de oorzaak weet te achterhalen, is het makkelijker ingrijpen mocht het zover komen. Onzorgvuldig calculeren is dus zo’n obstakel, maar er zijn nog meer valkuilen die je niet over het hoofd mag zien. Wij beschrijven in onze whitepaper daarom vijf veelvoorkomende financiële risico’s waarmee GWW-bedrijven te maken krijgen tijdens projecten. En uiteraard lees je ook je met behulp van moderne software de risico’s beperkt! Download de whitepaper hier en lees hoe je deze deze hindernissen omzeilt en hoe jij grip houdt op projecten.

Download de whitepaper

Webinar: Minimaliseer risico’s en maximaliseer marges

Het is dus duidelijk, wil je de financiële risico’s bij projecten, servicewerkzaamheden en onderhoudsklussen in de GWW/infra beperken? Dan is het cruciaal dat je goed zicht hebt – en houdt – op hoe infraprojecten er nú voorstaan. Dat lukt je alleen als je alle informatie en data rondom jouw projecten en processen samenbrengt in één systeem. Wil je weten hoe dat in de praktijk eruit ziet? Schrijf je dan in voor onze webinar op 9 november en ontdek hoe wij bedrijven in de GWW/Infra helpen met het minimaliseren van financiële risico’s met onze totaaloplossing 4PS Construct. Zien we jou online?

Schrijf je in voor de webinar

Edward Lammerts

Sales Manager