Leerzame sessie over de Wka gegeven door Bouwend Nederland
Onlangs woonden diverse financiële consultants en supportmedewerkers van 4PS een sessie bij over de Wet Ketenaansprakelijkheid. Waarom deze sessie zo nuttig was voor ons als softwarebedrijf en wat wij met de wet te maken hebben? Dat lees je hieronder!
Allereerst: wat houdt de Wka in?
De Wet Ketenaansprakelijkheid, kortweg Wka, heeft – volgens de Belastingdienst – als doel “voorkomen dat aannemers en onderaannemers misbruik maken van de uitbesteding van het werk bij de afdracht van loonheffingen.”
Dit betekent concreet dat de aannemer aansprakelijk is voor de loonheffingen die een onderaannemer in verband met (een deel van) het werk moet afdragen. En, aldus de Belastingdienst: “Op zijn beurt kan de onderaannemer (een deel van) het werk dat aan hem is uitbesteed, aan een ander uitbesteden. Zo kan een keten ontstaan van (onder)aannemers die allen betrokken zijn bij de uitvoering van een werk. De ketenaansprakelijkheidsregeling maakt elke schakel in de keten aansprakelijk voor alle volgende schakels.”
Op de site van de Belastingdienst vind je hier meer informatie over.
Zo sterk als de zwakste schakel
Ingrid Spijkers, financieel consultant bij 4PS, vertelt waarom deze wet zo relevant is voor 4PS en voor onze klanten: “In de bouwwereld – en dan heb ik het over zowel bouw, installatie, als GWW – heb je heel veel te maken met de Wka. Voor een bepaald bouwwerk kan de keten namelijk behoorlijk groot worden als je met diverse aannemers en onderaannemers te maken hebt. Zo hoorde ik een voorbeeld van een keten met wel 87 bedrijven. Gaat er in die keten iets mis en valt een bedrijf om vanwege bijvoorbeeld faillissement, louche praktijken of fraude, dan werkt dat door in de hele keten.”
Sessie vanuit Bouwend Nederland
Vanuit haar eigen nieuwsgierigheid én het enthousiasme van een klant over deze informatiesessie, besloot Ingrid zichzelf en een aantal collega’s ook aan te melden om meer te weten te komen over de Wka. “Tijdens de sessie vertelde Gerard Werkhoven, senior adviseur sociale zaken bij Bouwend Nederland, over alle regels en weetjes die aan de wet kleven,” vertelt Ingrid. “Hij vond het heel positief dat er voor de verandering ook een softwareleverancier aanwezig was om mee te kunnen denken over hoe de software zo goed mogelijk aansluit op alle regels en wetten. Vanuit dat perspectief wilden wij ook graag bij de sessie aanwezig zijn.”
Ervaringen delen en meedenken
“Het verhaal van Gerard was heel helder door de praktijkvoorbeelden die aan bod kwamen,” gaat Ingrid verder. “Veel leden van Bouwend Nederland komen regelmatig naar hem toe voor advies. Zo krijgt hij bijvoorbeeld wel eens vragen over boetes, hoe je daarmee om moet gaan en welk bewijs je nodig hebt om aan te tonen of een boete wel of niet terecht is. Hij ging ook in op hoe bepaalde zaken werken in de software die gebruikt wordt in de bouw, installatie of GWW. Daarover konden wij vanuit 4PS goed meepraten.”
Eye-opener over zzp’ers in de keten
Wat veel mensen niet weten vertelt Ingrid, is dat zzp’ers geen onderdeel uit maken van de keten. “Hierover bestaat vaak een verkeerde veronderstelling; dit was voor mij ook een eye-opener. Volgens de wet is het zo geregeld dat zzp’ers buiten de keten vallen. Het is tijdens een bouwproject daarom goed om je hiervan bewust te zijn.”
Niet alleen voor financials
De laatste tip die Ingrid geeft is dat de sessie niet alleen interessant was voor ‘financials’. “Het is een stuk breder. Iedereen die te maken heeft met projecten, relaties en leveranciers zou zich goed moeten verdiepen in de Wka. Zo kom je tijdens of na het bouwen niet opeens voor onverwachte verrassingen te staan.”
Wil jij ook sparren over wetgeving en onze software?
We denken graag met je mee over hoe onze software jou kan helpen bij het voldoen aan wet- en regelgeving. Neem contact met ons op en dan kijken we samen welke oplossing aansluit bij jouw behoefte.
-
Deel dit artikel: