Blogs

Hoe ga je om met de krappe arbeidsmarkt? Een interview met Van Gelder

Geen bedrijf in de bouw en GWW dat er geen last van heeft: de krappe arbeidsmarkt. Infrabedrijf Van Gelder Groep zet zich continu in om de juiste medewerkers voor het bedrijf te vinden en aan zich te binden. Contacten met het onderwijs zijn daarbij onmisbaar, vertelt CFO Henk Jan van der Veer. Net zoals de medewerkers een hoge mate van vrijheid en verantwoordelijkheid geven in het uitoefenen van hun functie. Ook automatisering speelt een rol: “Je werk wordt er leuker van als je geen dingen dubbel hoeft te doen en altijd snel de informatie kan vinden die je nodig hebt.”

 

 

Van Gelder groeide hard de laatste 20 jaar. Eerst vooral door uitbereiding van de werkzaamheden naar meer delen van Nederland, de laatste jaren ook door overnames. Van 500 medewerkers in 2003, groeide het bedrijf naar bijna 1.800 medewerkers nu. Van Gelder is gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van boven- en ondergrondse infra-oplossingen en het beheren en onderhouden van infrastructuren. De groep heeft alle expertise in huis die nodig is om landelijk grote en kleine, eenvoudige en complexe projecten te realiseren. 

Net als voor alle andere bedrijven in de branche, is de situatie op de arbeidsmarkt ook voor Van Gelder een uitdaging. We spraken erover met CFO Henk Jan van der Veer.  

Veranderingen op de arbeidsmarkt

Henk Jan begon zelf in 2002 als controller bij de werkmaatschappij Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken. Het groeide mee met het bedrijf en de groep en is sinds januari 2024 CFO van de Van Gelder Groep. 

 “Zo’n lange carrière bij één bedrijf als ik heb, dat zien we bij Van Gelder meer”, vertelt Henk Jan. “Maar we zien dat de laatste jaren wel veranderen. Vooral de jongere generatie die op kantoor werkt, verandert tegenwoordig sneller van baan. Een gezond verloop is helemaal niet erg, maar als je na twee jaar alweer begint aan een nieuwe baan, ben je in je huidige baan eigenlijk net op vlieghoogte. Dat is best lastig, want daardoor zijn bedrijven relatief veel tijd kwijt aan het borgen van kennis binnen de organisatie.” 

Op het werk buiten is dat anders, merkt Van Gelder, maar dat hangt in alles samen met de projecten. “Als we langdurig werk kunnen bieden in vaste gebieden, is het makkelijker voor medewerkers om zich langere tijd te committeren. We proberen reisafstanden dan ook zoveel mogelijk te beperken en zijn continu met opdrachtgevers in gesprek over planningen en projecten, zodat we medewerkers duidelijkheid en stabiliteit kunnen geven.” 

Maatschappelijke relevantie 

De locatie en inhoud van projecten is enorm belangrijk in het werven en behouden van medewerkers, vertelt Henk Jan. Voor de ene medewerker speelt dan vooral de locatie en reisafstand een rol, andere medewerkers slaan aan op de omvang of complexiteit van een project. “Voor de jongere generatie is de maatschappelijke relevantie ook heel belangrijk. Zij willen bijvoorbeeld een concrete bijdrage leveren aan de energietransitie.” 

Ruimte voor ontwikkeling 

Leuk en relevant werk bieden is dus waar Van Gelder op inzet. Maar dat is natuurlijk niet het enige. “Naast goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, bieden wij medewerkers een hoge mate van vrijheid en verantwoordelijkheid in het uitoefenen van hun functie. En we hebben veel aandacht voor cultuur. We zijn gegroeid, maar hebben nog steeds kenmerken van een familiebedrijf. De kernwaarden die daarbij horen staan bij ons in alles centraal, in de sollicitatieprocedure al en de hele carrière daarna. Met veel ruimte voor opleiding en ontwikkeling en we betrekken onze medewerkers actief bij het reilen en zeilen van het bedrijf. We vragen ze bijvoorbeeld mee te denken over divisie-overstijgende procesoptimalisaties.” 

Eigen bedrijfsschool Gelderpoort 

Van Gelder richtte 35 jaar geleden het eigen opleidingscentrum Gelderpoort op. “In het begin was het een bedrijfsschool voor de eigen medewerkers. Inmiddels maken ook opdrachtgevers en collega-bedrijven gebruik van de vakopleidingen van Gelderpoort. We hebben 15 medewerkers fulltime aan het werk om de school te runnen.” 

 “Gelderpoort werkt actief samen met ROC’s voor het theoretische gedeelte van het onderwijs. En we organiseren regelmatig open dagen voor leerlingen van de basisschool. Hoe jonger we ze enthousiast maken voor onze mooie branche, hoe beter. Dat gaat het beste door ze in een praktijklokaal te laten ervaren hoe het is, in plaats van een presentatie te houden in de klas.” 

De beste reclame

Heeft Van Gelder nog tips voor andere bedrijven? “Ja; houdt het werven van nieuwe medewerkers zoveel mogelijk in eigen huis. Wij hebben een eigen recruitmentafdeling die de werving en selectie doet. Daarmee is het een serieus onderdeel van onze organisatie, is er continu aandacht voor en heb je veel meer grip op hoe je wil werven. Wij kunnen nu bijvoorbeeld echt werven vanuit onze cultuur. We zien ook zelf wat de resultaten zijn van bepaalde inspanningen. Wat er gebeurt als we lokaal werven. Welke sociale media we het beste kunnen inzetten.” 

 

Tot slot: “Het beste recruitment-apparaat zijn de mensen die bij je werken. Als zij blij zijn vertellen ze dat door. Er is geen betere reclame op de arbeidsmarkt dan dat.” 

Meer weten over de arbeidsmarkt in de Nederlandse bouwbranche?

Op basis van deskresearch, dit interview met van Gelder en interviews met de Van ’t Hek Groep en Heembouw, schreven wij ook een e-book over de arbeidsmarkt in de bouwnijverheid. Daarin lees je onder andere praktische tips voor het werven en behouden van medewerkers. Download jouw exemplaar hier!

Leuker werk door automatisering

Van Gelder weet hoe belangrijk het is om medewerkers leuk en relevant werk te bieden. Een aspect dat daarbij niet vergeten mag worden, is automatisering. “Als je geen dingen dubbel hoeft te doen, saaie handelingen automatisch gaan en je altijd snel de informatie kan vinden die je nodig hebt, is je werk natuurlijk leuker. Dat geldt zowel buiten als op kantoor. Bovendien kun je met slimme automatisering met evenveel mensen meer doen. Groei van omzet zit niet altijd in meer mensen die meer werk kunnen doen, het kan ook zitten in efficiënter werken met de mensen die je hebt.” 

 

Van Gelder zit mede om die reden middenin de overstap naar 4PS Construct. “We zijn de laatste decennia hard gegroeid en werkten op een gegeven moment met verschillende ERP-systemen. Daarom zijn we onze processen gaan harmoniseren en op zoek gegaan naar een nieuw ERP-systeem. Dat is 4PS Construct geworden omdat het Windows-georiënteerd is en het uitwisselen van informatie met andere applicaties mogelijk maakt. 4PS Construct is ook gespecialiseerd in de bouw en infra, het is bekend met de processen van projectbedrijven zoals het onze.” 

 

200 Van Gelder-medewerkers dachten mee over de procesharmonisatie, 12 van hen werken nu fulltime aan de overstap op 4PS Construct. In juli 2025 gaat het eerste Van Gelder-bedrijf live.