Blogs

Heembouw over de uitdagingen op de arbeidsmarkt

“De basis voor aantrekkingskracht is een heldere visie op je werkgeverschap”

Al drie keer werd Heembouw verkozen tot Beste Werkgever in de bouw en infra. Het World-class Workplace (voorheen de Beste Werkgevers van NL) label wordt toegekend aan organisaties die op werkgeverschap en Employer Net Promotor Score (eNPS) boven de benchmark van een bepaald land of de wereldwijde benchmark scoren. Heembouw scoort met + 58,1 ruim boven de benchmark van Nederland, die op + 20,7 ligt. Hoe doen ze dat? We spraken erover met Ghislaine de Lange en Renée List, verantwoordelijk voor recruitment en HR bij Heembouw.

 

Het is waardevol dat we Ghislaine en Renée tegelijkertijd spreken voor dit interview. Niet alleen omdat ze allebei al jaren in het vak werkzaam zijn, ook omdat ze kunnen vertellen uit eigen ervaring.

De mens centraal

Ghislaine werkt al 8 jaar bij Heembouw en weet wat maakt dat je bij Heembouw blijft. Renée werkt als we elkaar spreken net een half jaar bij Heembouw en kan uit recente eerste hand vertellen hoe het is om bij Heembouw te gaan werken.

Renée: “Mensen zijn het kloppend hart van onze organisatie. Dat merk en voel je, ook ik als nieuwkomer. Dat begon al tijdens de sollicitatiegesprekken. Die gingen niet over de vraag of ik de vacature bij Heembouw in kon vullen. Ze gingen over mij en of Heembouw voor mij een plek zou hebben waar ik me – met al mijn ambities, ideeën en behoeften – goed zou voelen en passend zou zijn voor Heembouw. De mens staat hier bij alles centraal.”

Ghislaine: “Wij creëren plekken waar mensen willen zijn. Het geeft aan waar we voor staan, wat ons ultieme doel is, wat ons inspireert en richting geeft. Bovendien zeggen we: we gaan voor een 10. Dat is hier geen loze kreet, het is echt zo.”

Geen marketingtrucje

Volgens Ghislaine en Renée begint goed werkgeverschap met een heldere visie. “Wie zijn wij, waar staan we voor en waar gaan we voor? Wat is ons onderscheidend vermogen en hoe verbinden we dat met de behoeften van onze doelgroepen? Dat is strategie en dáár leg je de basis voor aantrekkingskracht, ook op de arbeidsmarkt.

“Wij zijn innovatief en wendbaar, maar ook persoonlijk en betrouwbaar. Dat dragen we consistent uit. We doen wat we zeggen. Dat zorgt voor herkenbaarheid. Toen we onderzoek lieten doen naar onze naamsbekendheid op de arbeidsmarkt, bleek ook dat ons imago vrijwel volledig overeenkomt met onze identiteit.”

Grootse uitdaging: ervaren specialisten vinden

De authentieke aanpak zorgt ervoor dat Heembouw nauwelijks verloop heeft en nieuwe medewerkers het bedrijf goed weten te vinden. Dat neemt niet weg dat ook Heembouw met uitdagingen te maken heeft.

Ghislaine: “De grootste uitdaging is het vinden van ervaren mensen. We hebben al heel lang samenwerkingen met diverse opleidingen, waardoor we al tijdens de studie bij starters op de radar staan. Dat gaat heel goed. Maar de groep van ervaren mensen is relatief klein en veel bedrijven zijn ernaar op zoek. De ‘concurrentie’ is groot. Met de toenemende vergrijzing wordt die uitdaging de komende jaren alleen maar groter.”

Continu verbeteren

Voor Heembouw is dat geen reden om haar aanpak radicaal te veranderen. Het bedrijf investeert sowieso al in hele goede onboarding, doorontwikkeling en alles wat medewerkers nodig hebben om zich helemaal op hun plek te voelen bij het bedrijf. Heembouw heeft een sterke, warme familiecultuur en is continu bezig met wat er beter kan. Zij doet bijvoorbeeld elk jaar een medewerkersonderzoek. Renée: “Ook als we een 9 scoren, gaan we met verbeteringen aan de slag. Onze collega’s zien dat. Er wordt naar geluisterd, dat is super belangrijk.”

Onderscheidend vermogen

Bovendien is Heembouw een duurzame, ontwerpende bouwer, vertelt Renée, en dat is in deze tijd een duidelijk pluspunt. “Mensen zijn op zoek naar bedrijven waar ze van toegevoegde waarde zijn voor de maatschappij. Dat wij duurzaamheid al zo lang zo hoog in het vaandel hebben staan, trekt aan. En we onderscheiden ons van andere bedrijven door die combinatie van ontwerp en uitvoering. Dat is best uniek.”

Verticaal én horizontaal groeien

Deze combinatie draagt ook bij aan de doorontwikkelingsmogelijkheden binnen het bedrijf. “We kijken nooit alleen naar de verticale mogelijkheden om door te groeien. Door de manier waarop wij georganiseerd zijn, is het mogelijk een interne overstap te maken naar een andere klantgroep of vestiging. En ook compleet nieuwe carrièrepaden komen bij ons voor. Van ooit tekenaar, naar marketeer, naar ICT specialist is een mooi voorbeeld daarvan. Of als corporate recruiter de secundaire taak krijgen van innovatiecoach of projectmanager. Dat kan allemaal.”

“Als mensen bij ons komen solliciteren kijken we wel naar het CV. Maar veel belangrijker vinden we wie zij zijn als mens, wat ze zoeken en of wij hen dat kunnen bieden. Zo doen wij dat ook als je hier al werkt: wat wil je, waar ben je nieuwsgierig naar, waar wil je meer over leren? Daar zoeken we dan de best passende nieuwe stap bij.”

Alles wat je doet, doet ertoe

Aandacht voor mensen, dat is misschien wel de kern van waar Heembouw voor staat. Zorgen dat iedereen goed op zijn of haar plek zit en niet denken dat je klaar bent als het allemaal lekker loopt. “Goed werkgeverschap gaat over alles dat je als organisatie zegt en doet en heeft continu aandacht nodig.”

Meer weten over de arbeidsmarkt in de Nederlandse bouwbranche?

Op basis van deskresearch, dit interview met Heembouw en interviews met de Van ’t Hek Groep en Van Gelder, schreven wij ook een e-book over de arbeidsmarkt in de bouwnijverheid. Daarin onder andere 6 praktische tips voor het werven en behouden van medewerkers. Download jouw exemplaar hier!

Leuker en slimmer werken met ICT

Heembouw gebruikt 4PS Construct en is ook op veel andere vlakken al lange tijd bezig met digitalisering. “Technologie en innovatie behoren tot onze speerpunten. We hebben een grote drive om slimmer en efficiënter te werken en technologische vernieuwing helpt ons daarbij. Eén van de grote innovaties waar we op investeren is parametrisch ontwerpen. Een geautomatiseerd proces waarbij op basis van data en relaties tussen onderdelen, (deel)ontwerpen kunnen worden gegenereerd. Hiervoor wordt de rekenkracht van de computer gebruikt. Door een script te schrijven, waarbij parameters worden ingevoerd, genereert de computer wat in het ontwerp met die parameters mogelijk is. Met deze manier van geautomatiseerd ontwerpen, kunnen we sneller tot het beste ontwerp komen van een gebouw. Zo innoveren we op nog veel meer vlakken. Dat levert voordelen op voor onze klanten én trekt nieuwe medewerkers aan.”