Blogs

Data verzamelen voor de CSRD: start jouw voorbereiding!

De verplichting om te rapporteren volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) komt voor veel bedrijven snel dichterbij. Beursgenoteerde bedrijven zijn al druk met data verzamelen over boekjaar 2024 terwijl grote bedrijven vanaf 2025 aan de slag moeten. Ook voor middelgrote beursgenoteerde bedrijven dringt de tijd: zij hebben vanaf 2027 rapportageplicht. In deze blog laten we je zien hoe jij start met het verzamelen van data voor de CSRD.

 

De verplichting om te rapporteren volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) komt voor veel bedrijven snel dichterbij. Beursgenoteerde bedrijven zijn al druk met data verzamelen over boekjaar 2024 terwijl grote bedrijven vanaf 2025 aan de slag moeten. Ook voor middelgrote beursgenoteerde bedrijven dringt de tijd: zij hebben vanaf 2027 rapportageplicht.

Tip: Wil je meer weten over rapporteren voor de CSRD? Bekijk dan ook het handige stappenplan om jouw organisatie goed voor te bereiden!

Maar ook wanneer jouw bedrijf niet onder de CSRD-verplichting valt, krijg je te maken met de verplichting. Bedrijven die wel moeten rapporteren zijn namelijk verplicht om data van ketenpartners en toeleveranciers op te nemen in hun rapportage. Dat betekent dat ook jij gevraagd kunt worden om informatie aan te leveren. Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf klaar is voor de CSRD en sterker staat in de keten? Het begint met inzicht krijgen in waar je belangrijke data vindt en weten hoe je deze samenbrengt.

Duurzaamheid begint met data uit verschillende bronnen

Een complete duurzaamheidsrapportage bevat data uit verschillende systemen. Een ERP-systeem zoals onze oplossing 4PS Construct, speelt hierin een centrale rol. Toch is een ERP lang niet de enige databron die je nodig hebt! Een duurzaamheidsrapportage bouw je op uit data uit bijvoorbeeld:

  • HR-systemen bieden inzicht in duurzaamheidsinitiatieven, zoals CO₂-reductieprogramma’s en de betrokkenheid van medewerkers.
  • IoT-platformen leveren realtime data over brandstofverbruik, emissies en draaitijd op locatie via sensoren en telemetrie op machines.
  • CRM (Customer Relationship Management) laat zien of aanbestedingen en projecten voldoen aan duurzaamheidscriteria.
  • Kwaliteits- en risicomanagementsoftware bewaakt de naleving van normen en certificeringen van leveranciers.
  • Financiële administratie legt gegevens vast over energieverbruik en CO₂-impact, bijvoorbeeld uit energiefacturen.

Zoals je ziet, bevat geen enkele applicatie alle data die je nodig hebt voor een duurzaamheidsrapportage. De sleutel tot een complete rapportage is daarom het samenbrengen van data uit deze verschillende systemen.

De rol van een ERP in een duurzaamheidsrapportage

Een ERP geeft organisaties inzicht in het volledige financiële plaatje binnen alle primaire bedrijfsprocessen; van tender tot nazorg. Daardoor is het ook een essentiële databron voor de duurzaamheidsrapportages. Benieuwd hoe een ERP bijdraagt? Enkele voorbeelden:

  • Materiaalgebruik: Registreer de CO2-voetafdruk van materialen en koppel deze data aan specifieke projecten.
  • Leverancierscertificaten: Verzamel duurzaamheids- en milieucertificaten van leveranciers en gebruik informatie bij het maken van aanbestedingen.
  • Emissies per project: Combineer gegevens over machinegebruik, transport en energieverbruik om per bouwproject jouw impact te meten.

Maar de echte kracht zit natuurlijk in de integratie van data. Combineer bijvoorbeeld emissiegegevens uit het ERP met realtime machinegegevens uit IoT-platforms en duurzaamheidsdoelen uit je HR-systemen.

4PS Construct: basis voor slimme data en duurzaamheid

Omdat wij 4PS Construct bouwen op basis van Microsoft Business Central, profiteren bedrijven van alle nieuwe functionaliteiten rondom duurzaamheid die Microsoft introduceert. Zo is het bijvoorbeeld nu al mogelijk om:

  • Scope 1, 2 en 3 emissies te rapporteren: Combineer directe en indirecte emissies uit verschillende databronnen.
  • Data te automatiseren: Verminder handmatig werk door gegevens direct vanuit geïntegreerde systemen in te lezen.
  • Realtime inzichten creëren: Breng beschikbare data samen in overzichtelijke rapportages, dashboards of exporteer ze voor analyse naar Excel of andere BI-tools.

Ben jij klaar voor de toekomst?

Met 4PS Construct leggen bedrijven in de bouw, GWW/infra en installatietechniek de basis voor efficiënte duurzaamheidsrapportages en een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Door data uit 4PS Construct te verrijken met data uit andere systemen, krijg je een compleet en gedetailleerd inzicht in jouw duurzaamheidsimpact. Zo ben je niet alleen goed voorbereid op de aankomende verplichtingen, je blijft ook vooroplopen in de bouwnijverheid!

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe wij met onze oplossing 4PS Construct organisaties helpen om data beter te benutten en duurzaamheidsdoelstellingen te behalen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek of demo! Of lees onze whitepaper ‘Hoe bouwen we de toekomst, duurzaam en innovatief?’ waarin we laten zien hoe technologie jou helpt bij het realiseren van jouw duurzaamheidsdoelstellingen.

Download whitepaper