Blogs

Trends in de bouw voor 2024

Een nieuw jaar brengt nieuwe kansen en uitdagingen mee voor de bouwnijverheid. Nu het einde van het jaar snel dichterbij komt, is het een goed moment om vooruit te blikken. Welke veranderingen zullen in 2024 de bouwnijverheid beïnvloeden? Welke trends en ontwikkelingen mag je in het nieuwe jaar zeker niet uit het oog verliezen? Wij zetten enkele niet te missen trends voor je op een rij!

De hand gaat op de knip

2024 wordt een jaar van krimp. Dat blijkt uit de sectorprognose die ABN AMRO in november 2023 publiceerde. Bij zowel overheden, bedrijven als particulieren ging de hand op de knip. Resultaat? Minder projecten krijgen een GO. Dat staat haaks tegenover de eis van het Rijk om de komende jaren meer betaalbare woningen te bouwen om het woningentekort aan te pakken. Hierdoor bevinden bouwers zich in een vreemde positie. Enerzijds moeten er meer betaalbare woningen komen, maar anderzijds blijven de prijzen van nieuwbouwwoningen te hoog voor de gemiddelde consument.

Dit alles vertaalt zich in de komende jaren in minder bouwactiviteit. Maar ook elementen zoals vertragingen bij het verlenen van vergunningen en hoge bouwkosten dragen bij aan de verwachte krimp. Gelukkig voorspellen de experts geen langdurige crisis zoals in 2008; volgens het Economisch Instituut voor de Bouw zou het vanaf 2025 weer beter gaan in de branche.

Fabrieksmatig bouwen moet nieuwbouw betaalbaar maken

Steeds meer bedrijven in de bouwnijverheid kiezen voor fabrieksmatig bouwen. Bekende bedrijven zoals TBI, Van Wijnen en VolkerWessels doen dit met het oprichten van woningfabrieken waar woningen in de fabriekshal worden gebouwd. De verschuiving naar robotisering en fabrieksmatig bouwen speelt niet alleen handig in op het personeelstekort in de bouw, het is ook noodzakelijk om sneller en goedkoper te bouwen. Want om tegemoet te komen aan het nijpende woningtekort, is het moderniseren en opschalen van het bouwproces een belangrijk puzzelstuk in deze maatschappelijke puzzel.

De snelle opmars van kunstmatige intelligentie

Als 2020 het jaar is waarin de transitie naar de cloud écht in een stroomversnelling kwam, dan mogen we 2023 zien als het jaar waarin AI uit de startblokken sprong. En de verwachting is niet dat AI in 2024 opeens van het podium verdwijnt, integendeel… Wanneer we kijken naar de bouwsector, dan zien we vooral veel mogelijkheden om met behulp van kunstmatige intelligentie efficiënter te werken. En dat is nodig, want zowel op het gebied van resources als budget staat de bouwnijverheid onder grote druk. Er ontelbare voorbeelden te vinden van processen waar AI een steentje kan bijdragen. Zet kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld in om dronebeelden te analyseren en zo veiligheidsissues te spotten. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Verregaande integratie van digitale hulpmiddelen

Digitalisering in de bouw is geen nieuw onderwerp, het is een proces waar bedrijven de afgelopen jaren veel tijd en geld in investeerden. Het uiteindelijke doel is zoveel mogelijk processen automatiseren en zoveel mogelijk data verzamelen, samenbrengen en inzetten om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Toch lopen nog veel bedrijven achter als het aankomt op het maximaal inzetten van data. Dat zagen ook de overheden, grote opdrachtgevers en de brancheverenigingen. Daarom riepen ze het nieuwe platform digiGO in het leven. digiGO wil bedrijven in de bouwsector helpen met allerlei vraagstukken rondom slimmer en efficiënter samenwerken in de hele keten. Met als doel een versnelling van ketenbrede digitalisering. De technologie is er, de grote uitdaging ligt echter bij het omarmen en inzetten van nieuwe technologie. Iets waar we bij 4PS natuurlijk graag aan meewerken!

Meer trends lezen?

Wil je meer weten over de veranderingen die in 2024 de bouw zullen beïnvloeden? Benieuwd welke andere trends en ontwikkelingen je in het nieuwe jaar je niet uit het oog mag verliezen? Wij helpen je graag op weg. In ons e-book ‘Bouwnijverheid in 2024: 5 trends die je niet mag missen’ zetten we 5 trends op een rij die de komende jaren de bouwsector ingrijpend zullen veranderen. Download jouw exemplaar hier:

Download e-book

  • Deel deze blog

Over de auteur

Bart Jansen | Bart is inmiddels 8 jaar werkzaam bij 4PS. Bart is als bouwkundige opgeleid aan de HTS Bouwkunde. Na 5 jaar praktijkervaring in de restauratie van diverse grachtenpanden en kerken in Amsterdam, maakte hij in 1993 de overstap naar de IT voor de Bouw. De afgelopen 27 jaar heeft Bart dagelijks te maken met aannemers over de keuze voor een nieuw ERP systeem.