Dé bouwplanning van de toekomst
Deze 3 ontwikkelingen mag u niet missen!
In deze blog nemen we u graag mee in de belangrijkste ontwikkelingen voor het digitaliseren van uw planning. Hiermee kunt u het planningsproces in de toekomst nog efficiënter maken. Werken met een overzichtelijke bouwplanning biedt vele voordelen voor uw bouwbedrijf. Benieuwd welke ontwikkelingen op het gebied van planning in de bouw u de komende jaren niet uit het oog mag verliezen? Wilt u weten hoe de bouwplanning van de toekomst eruitziet? Lees dan snel onze blog en u bent weer helemaal bijgepraat!
1. Voorspelbaar plannen in de bouw met Internet of Things (IoT)
Internet of Things (IoT) zorgt ervoor dat planners in de bouwnijverheid prestaties realtime kunnen volgen, waardoor ze hun planningen efficiënter inrichten. Door in de bouwplanning van de toekomst data uit IoT-devices te analyseren bent u in staat om betere voorspellingen te maken die handig zijn voor een realistische bouwplanning.
Hoe werkt dit precies? Aangesloten apparaten worden tijdens de duur van het project als een essentieel meetinstrument gebruikt. Deze sensoren sturen continu real-time gegevens naar de cloud. Aan het einde van het project kijkt u naar de verzamelde informatie. Met deze verzamelde informatie schatten projectmanagers toekomstige projecten beter in en kunnen zij hun planning efficiënter inrichten.
Door optimaal gebruik te maken van onderling verbonden apparaten en cloudgebaseerde analyses, volgen projectmanagers en planners de prestaties van apparaten op de voet. Ingebouwde sensoren registreren informatie die anders ontoegankelijk zou zijn. Bovendien kunnen managers specifieke projecten inzien zonder ooit een voet op de werklocatie te hoeven zetten en weten leveranciers en distributeurs waar en wanneer ze materialen moeten laden en verzenden.
2. Artificial intelligence (AI) als onderdeel van de bouwplanning van de toekomst
Artificial Intelligence maakt de bouwplanning efficiënter door gebruik te maken van ‘machine learning’. Softwaresystemen verzamelen, analyseren en leren van gegevens om taken te automatiseren en daardoor toekomstige programmering en handmatige implementatie te verminderen. Hoe meer gegevens een AI-systeem ontvangt, des te nauwkeuriger het zal werken.
Al deze informatie helpt bij het maken met een goede planning. Zo is er een betere voorspelling van realistische kosten en tijdsbeperkingen, wat leidt tot een nauwkeurigere toewijzing van middelen, meer veiligheid en een nauwere naleving van tijdlijnen en budgetten. Algoritmes leren daarnaast van fouten door oneindig veel combinaties en alternatieven op basis van vergelijkbare projecten te beoordelen. Dit helpt bij het maken van een bouwplanning. Het algoritme kiest namelijk altijd de beste route omdat het zichzelf in loop van de tijd corrigeert.
3. Laat data in uw bouwbedrijf voor u werken voor een optimale planning
Internet of Things (IoT) en Artificial Intelligence (AI) zullen in de toekomst dus een grote rol spelen. U gaat steeds meer data verzamelen om u te helpen in uw bedrijfsvoering. Daarom is ook een geïntegreerde softwareoplossing essentieel. In een geïntegreerde softwareoplossing zijn al uw tools, modules, apps en programma’s met elkaar verbonden. Dit zorgt er ook meteen voor dat alle data uit deze tools in één systeem zitten. Hierdoor heeft u altijd real-time inzicht in alle bedrijfsprocessen en bovendien verliest u geen tijd meer aan het samenbrengen van data uit verschillende systemen. Een planningstool geïntegreerd met een ERP-systeem biedt nog meer voordelen. Doordat wijzigingen in de planning ook in uw apps en andere programma’s worden doorgevoerd, heeft u ten alle tijden overzicht, werkt het kostenbesparend en vergt het veel minder handelingen. Dit resulteert in minder fouten en meer tevredenheid bij uw werknemers en klanten.
Benieuwd hoe u uw planning naar een hoger niveau tilt? Download dan onze whitepaper ‘’5 must haves voor een efficiënte planning’’. U leest er meer over de belangrijkste aspecten van een efficiënte planning en maakt kennis met de bouwplanning van de toekomst.
-
Deel deze blog
Over de auteur
Bart Jansen | Bart is inmiddels 8 jaar werkzaam bij 4PS. Bart is als bouwkundige opgeleid aan de HTS Bouwkunde. Na 5 jaar praktijkervaring in de restauratie van diverse grachtenpanden en kerken in Amsterdam, maakte hij in 1993 de overstap naar de IT voor de Bouw. De afgelopen 27 jaar heeft Bart dagelijks te maken met aannemers over de keuze voor een nieuw ERP systeem.