Blogs

3 handige Power BI-rapporten voor de bouwnijverheid uitgelicht

Bouw-, infra- en installatiebedrijven die een ERP-oplossing gebruiken hebben een schat aan waardevolle data in huis. Informatie over bijvoorbeeld projecten uit het verleden, maar ook facturen, inkooporders en planningen zitten ergens in een database. Dat brengt ons onmiddellijk bij dé uitdaging van veel managers, controllers en directeuren van bouwbedrijven: hoe krijg je deze informatie boven water en hoe zet je deze data slim in? We laten in deze blog drie handige Power BI rapporten voor de bouwnijverheid zien.

 

Het verleden als leidraad voor de toekomst

Om goede beslissingen te nemen in de bedrijfsvoering, is het verstandig om terug te kijken naar het verleden. Welke beslissingen uit het verleden leverden een positief resultaat op? Wat is de gemiddelde doorlooptijd van serviceopdrachten? Hoe plan ik resources zo efficiënt mogelijk in op basis van terugkerende seizoentrends? Dat klinkt heel logisch, maar het is geen eenvoudige opdracht. Data-analyse met het laagdrempelige Microsoft Power BI kan je hierbij helpen.

Power BI voor de bouwnijverheid in het kort

Waarschijnlijk ken je Power BI al. Het is een tool binnen het Microsoft Power Platform dat bedrijven helpt bij het analyseren en visualiseren van data. Daarbij besteedt Microsoft veel aandacht aan gebruiksvriendelijkheid en gebruikersgemak. Om met Power BI aan de slag te gaan hoef je helemaal geen data-analist te zijn of ingewikkelde queries te kunnen bouwen.

Gebruik jij een ERP-oplossing op basis van Microsoft-technologie zoals onze totaaloplossing 4PS Construct? Dan bouw je zonder al teveel gedoe een dashboard op basis van data uit je ERP. We zetten in deze blog 3 dashboards op een rij die jou meer inzicht geven in hoe jouw bouwbedrijf presteert.

1.     Projectoverzicht: hoe staan we ervoor?

In dit dashboard zie je op basis van data uit onze ERP-oplossing 4PS Construct de risico’s die een bedrijf loopt wat betreft de voorfinanciering van projecten. Dit zie je door bij Onderhanden werk het gefactureerde bedrag met de gemaakte kosten te verminderen. De uitkomst is een handige richtlijn voor projectmanagers om snel bij te sturen waar nodig.

Staat onderhanden werk bij een project in het rood? Dan weet je dat het tijd is voor actie. Bekijk bij dat project bijvoorbeeld hoe lang facturen al open staan en welke facturen je nog moet versturen. Of focus je op het ‘Financieringssaldo’ in het rapport. Dit is een handig dashboard voor projectmanagers om wekelijks te doorlopen en direct in te grijpen waar nodig. Dit voorkomt heel wat nare verrassingen (en budgetoverschrijdingen) aan het eind van het project.

 

2.     Debiteuren: wie betaalt op tijd?

De rapportage debiteuren per project toont binnen een project het debiteurensaldo. Een logische stap nadat je al eerder het Onderhanden werk bekeek. Hier ligt de focus op de betaaltermijnen in het project. Waarom staan gefactureerde bedragen nog open? Dat wil je wel weten.

Zoom bijvoorbeeld in op het betaalgedrag van debiteuren: betaalt een klant altijd te laat of mag je de betaling verwachten na het versturen van een herinnering? Dit vind je snel terug door de KPI’s Gemiddeld aantal dagen openstaand en Gemiddeld aantal dagen vervallen te bestuderen.

Wil je meer weten? Dan klik je vanuit de projectrapportage eenvoudig door tot klant- of factuurniveau. Handig toch?

 

3.     Serviceorders: hoe goed doen we het?

Richt jouw bedrijf zich op service- en onderhoudswerkzaamheden? Dan is het erg nuttig om te weten wat de doorlooptijd is van servicemeldingen. Hoeveel tijd zit er tussen het ontvangen van een melding en het goedkeuren van een opdracht? Het is informatie die jou helpt bij het effectief inzetten van de beschikbare resources en het opstellen van realistische planningen.

Dit dashboard toont je onder andere hoe vaak serviceorders niet in één keer worden opgelost. Belangrijke informatie, want als een monteur vaak een tweede keer langs moet bij een klant heeft dat consequenties voor de planning en het klantgeluk. Klanten moeten immers langer wachten op een oplossing voor hun probleem.

Dit dashboard laat ook zien welke soorten werk vaak een langere doorlooptijd hebben. Je ziet bijvoorbeeld direct of serviceorders met een langere doorlooptijd allemaal in één regio zitten of via dezelfde bron binnenkomen.

Power BI de bouwnijverheid: BIRDS

Deze dashboards vind je ook terug in BIRDS, het gebruiksvriendelijk Power BI dataplatform voor de bouwnijverheid. Onze partner 9altitudes Business Analytics ontwikkelde BIRDS speciaal voor bedrijven die werken met een ERP-oplossing op basis van Microsoft-technologie. Het is daarmee dus ook de perfecte BI-oplossing voor bedrijven in de GWW, bouw en installatie die kiezen voor onze totaaloplossing 4PS Construct, gebouwd op Microsoft Dynamics 365 Business Central.

De BI Content Packs in BIRDS bevatten verschillende standaardrapportages; zo ga je direct aan de slag met Power BI en start jij snel met het maken van datagedreven beslissingen.

Meer weten over het belang van datagedreven beslissingen voor jouw bouwbedrijf? Lees dan ook onze whitepaper “Datagedreven werken in de bouw: 5 redenen om nu te starten” en haal meer uit jouw bedrijfsdata.

  • Deel deze blog