Blogs

Heb jij ook te maken met mensen tekort in de bouw?

Drie slimme manieren om de pijn te verzachten

Personeelstekort is één van de meest besproken uitdagingen waarmee de bouwnijverheid de afgelopen jaren te maken kreeg. En ook in de komende jaren blijft het een uitdaging om gekwalificeerd personeel aan te trekken en te behouden. Om het probleem rondom mensen tekort in de bouw, GWW/Infra en installatietechniek op te vangen, kijken veel bedrijven naar alternatieve oplossingen. We zetten er in deze blog drie voor jou op een rij!

1. Robotisering in de bouw

Om tegemoet te komen aan mensen tekort in de bouw, GWW en installatietechniek onderzoeken bouwbedrijven nieuwe manieren om efficiënter te werken. Een bewezen oplossing is robotisering. Volgens een onderzoeksrapport van ABN Amro over robotisering in de bouw zal de branche tot 2030 zo’n 306 miljoen euro investeren in bouwrobots. Dit betekent dat de adoptie van drones, 3D-printers, baksteenleggende robots en zelfrijdende graafmachines jaarlijks met 14,1% zal toenemen.

Ook de verschuiving naar fabrieksmatig bouwen is een bekend voorbeeld van de opkomst van robotisering in de branche. Vanuit grote woningfabrieken worden woningen in de fabriekshal gebouwd, op transport gezet en vervolgens op de bouwplaats geassembleerd. Deze verschuiving naar robotisering en fabrieksmatig bouwen speelt niet alleen handig in op het personeelstekort in de bouw, het is ook noodzakelijk om sneller, duurzamer en goedkoper te bouwen. Want om tegemoet te komen aan het nijpende woningtekort, is het moderniseren en opschalen van het bouwproces een belangrijk puzzelstuk in deze maatschappelijke puzzel.

Ondanks de positieve initiatieven loopt Nederland achter op het gebied van robotisering in vergelijking met andere West-Europese landen. In Zwitserland, Duitsland en Denemarken bijvoorbeeld. Hier kiest men al veel langer voor fabrieksmatig bouwen om deze uitdagingen aan te pakken. Tijd voor actie dus!

2. Kunstmatige intelligentie aan het werk

Een ander bekende – en tot de verbeelding sprekende – oplossing om efficiënter te werken met beperkte resources is kunstmatige intelligentie, ofwel AI. Kunstmatige intelligentie (AI) biedt een aantal mogelijkheden om deze uitdaging aan te gaan. Zet AI bijvoorbeeld in om tijdens het planningsproces resources automatisch in te plannen bij projecten of optimaliseer het energieverbruik van HVAC-installaties met behulp van kunstmatige intelligentie.

AI op de bouwplaats bevindt zich nog in een vroeg stadium, maar de mogelijkheden zijn groot. Zo kan je kunstmatige intelligentie inzetten om dronebeelden te analyseren en mogelijke veiligheidsrisico’s te spotten. Of combineer kunstmatige intelligentie met augmented reality om servicemonteurs stap voor stap te begeleiden bij het repareren van een industriële filterinstallatie of cv-ketel.

3. Digitaliseren van processen

Robotisering en de inzet van kunstmatige intelligentie spreken natuurlijk erg tot de verbeelding. Maar ook met kleinere digitaliseringsstappen kunnen bedrijven al heel wat bereiken om het probleem van mensen tekort in de bouw, GWW en installatietechniek op te vangen. Wanneer we kijken naar de werkzaamheden op kantoor, dan zien we dat al veel processen gedigitaliseerd en zelfs geautomatiseerd zijn. Denk maar aan het automatisch inlezen van inkoopfacturen en het koppelen van deze facturen aan inkooporders. Of automatiseren van het ondertekenproces met digitale handtekeningen.

Wanneer we kijken naar de administratieve processen op de bouwplaats, dan zien we dat er met behulp van bijvoorbeeld apps heel wat efficiënter gewerkt kan worden. Veel uitvoerders maken tijdens bezoeken aan de bouwplaats nog aantekeningen in een notitieboek en moeten informatie daarna overtypen in de bedrijfssoftware. Het is veel handiger om informatie rondom projecten direct digitaal vast te leggen.

Handige apps bouwen met Power Apps

Een handig hulpmiddel om dit voor elkaar te krijgen is Microsoft Power Apps. Met Power Apps ontwikkel je zonder al teveel complexe programmeercodes snel bedrijfsapps, volledig afgestemd op jouw processen. Als je een ERP-oplossing gebruikt op basis van Microsoft-technologie, kun je deze apps eenvoudig integreren met je ERP. Dat zorgt ervoor dat ingevoerde data ook onmiddellijk zichtbaar is in de administratie. Een mooi voorbeeld hiervan is de Mutatieonderhoud App die woninginspecteurs ondersteunt bij de woningopnames. Inspecteurs registeren alle benodigde werkzaamheden tijdens de inspectie in de app en zetten deze met één druk op de knop door naar de binnendienst. Zij kunnen nu direct aan de slag met het opstellen van een offerte!

Meer tips om efficiënter te werken?

Ben je op zoek naar meer praktische tips om efficiënter te werken zodat ook jij meer kan doen met minder mensen? Lees dan ook onze whitepaper waarin we 4 tips verzamelen die jou helpen met efficiënter werken in de bouw, GWW/infra en installatietechniek!

  • Deel deze blog

Over de auteur

Edward Lammerts | Edward helpt al jaren bedrijven met het optimaliseren van hun bedrijfsprocessen op basis van Dynamics Navision, het huidige Microsoft Dynamics 365 Business Central. Deze kennis en ervaring neemt hij mee om bedrijven binnen de GWW/Infra te voorzien van de juiste informatie om de beste keuze te maken voor een nieuwe ERP-oplossing.