Controle over risico's in de installatie

Vind jij het lastig om zicht te houden op alle projectkosten en grip te houden op alle uitgaven tijdens een project? Moet jij vaak beslissingen nemen op basis van verouderde rapportages en heb jij geen toegang tot alle actuele data vanuit één systeem? Geen wenselijke situatie voor installatiebedrijven. Voor je het weet ben je grip kwijt op het project en verlies je zicht op de risico’s die het succes van jouw project ondermijnen. Om de financiële risico’s in de installatie te beperken, is het belangrijk om goed zicht te houden op lopende projecten. Hoe je dat doet? Lees hier hoe je financiële risico’s in de installatie beperkt!

Meld je aan voor de webinar

Risico’s in de installatietechniek aanpakken

De bouw- en installatiebranche is een erg dynamische sector, verandering is nooit ver weg! Installatiebedrijven moeten daarom tijdens de uitvoer van projecten continu alert zijn: onverwachte weersomstandigheden, stijgende materiaalkosten, onrealistische planningen of personeelstekort. Het is belangrijk dat je van bij de aanvang van een nieuw project in staat bent om deze mogelijke risico’s te signaleren zodat je snel kan bijsturen indien nodig. Daarvoor heb je realtime inzicht nodig in alle data rondom projecten, en dat is voor veel installatiebedrijven een lastige klus. Omdat de data zich in verschillende systemen bevindt, is eenvoudig en snel rapporteren een onmogelijke opgave. Toch is inzicht in actuele data rondom het financiële plaatje van projecten noodzakelijk, want alleen zo zie je snel waar het eventueel misloopt en kan je bijsturen! Wil je meer weten over het beperken van risico’s? In deze blog lees je hoe je de risico’s in de installatietechniek beperkt met efficiënter projectmanagement.

Zorgvuldig calculeren is een must

Er zijn dus veel onverwachte zaken die invloed hebben op het succes van installatieprojecten. Daarom is het goed om factoren die je wel in de hand hebt, doordacht aan te pakken. Een goed voorbeeld is het maken van nauwkeurige calculaties. Een nauwkeurige kostenberekening biedt je namelijk een houvast en laat zien wanneer kosten het budget overschrijden. Ook bij het calculeren zijn er een aantal valkuilen die je maar beter omzeilt. Wij zetten drie bekende valkuilen voor jou op een rij:

  • Voorkom haastwerk
    Naderende deadlines zorgen voor stress. Toch is het belangrijk om te vermijden dat je overhaast een kostenberekening maakt. Een kleine rekenfout tijdens de voorbereidingsfase kan later nadelige gevolgen hebben. Het opsporen en corrigeren van onnauwkeurigheden vergt bovendien extra tijd. Neem daarom voldoende tijd voor het maken van nauwkeurige calculaties.
  • Calculeren met feitelijke data
    Het maken van een kostenraming op basis van feitelijke data biedt installatiebedrijven veel meer voordelen ten opzichte van een schatting op basis van aannames. Een kostenraming maken op basis van aannames en onderbuikgevoel kan misschien sneller gaan, maar er zijn effectievere manieren om tijdswinst te realiseren. Een efficiëntere aanpak van het calculatieproces is bijvoorbeeld door te werken met stuklijsten of meetstaten van vergelijkbare projecten.
  • We passen het later wel aan…
    Een nauwkeurige en uitgebreide calculatie, gebaseerd op actuele prijzen, geeft je inzicht of je de verwachte winstmarge zal behalen. Wanneer Inkoop later ontdekt dat materialen in werkelijkheid veel duurder zijn, hebben ze beperkte opties om dit nog te corrigeren. Door te zorgen voor een realistische calculatie, op basis van actuele prijzen, bespaar je inkopers en werkvoorbereiders extra onderhandelingswerk en vermijd je mogelijke problemen.

Wil je meer weten over de valkuilen die je moet vermijden bij het maken van kostenberekeningen? In deze blog lees je nog meer te vermijden valkuilen!

Krijg meer inzicht in jouw projecten en beperk de risico’s

In essentie valt en staat het succes van projecten met realtime inzicht in alle bedrijfsprocessen. Alleen als je altijd en overal inzicht heb in alle data en informatie van projecten, kan je de potentiële financiële risico’s in de installatietechniek tot een minimum beperken. Je wil bij de start van het project mogelijke risico’s identificeren en de onderliggende oorzaken op te sporen zodat je in staat bent snel te reageren als deze situaties zich voordoen tijdens het project. Om je een beeld te geven welke risico’s dat zijn, beschrijven we in onze whitepaper vijf veelvoorkomende financiële risico’s voor installatiebedrijven. Download hier de whitepaper en ontdek ook hoe moderne software je ondersteunt bij het beperken van deze risico’s.

Download de whitepaper

Webinar: Minimaliseer risico’s en maximaliseer winstmarges

Het is dus duidelijk, wil je de financiële risico’s bij projecten, servicewerkzaamheden en onderhoudsklussen in de installatiebranche beperken? Dan is het cruciaal dat je goed zicht hebt – en houdt – op hoe projecten er nú voorstaan. Dat lukt je alleen als je alle informatie en data rondom jouw projecten en processen samenbrengt in één systeem. Wil je weten hoe dat in de praktijk eruit ziet? Bekijk dan onze webinar en ontdek hoe wij bedrijven in de installatie, GWW en bouw helpen met het minimaliseren van financiële risico’s met onze totaaloplossing 4PS Construct.

Webinar direct kijken

Floris Wilod Versprille

Sales Manager