Terugblik op de trends in de installatiesector in 2021
Het einde van het jaar is weer in zicht; een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Hoe ging het de installatiesector af in 2021? Wij zetten de 5 belangrijkste ontwikkelingen voor de installatiebranche op een rij:
Toename van tekort aan technici
Een grote uitdaging voor de installatiesector was het tekort aan technici. Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat voor inmiddels 30 procent van de vacatures in de installatiesector geen kandidaten te vinden zijn. Dit personeelstekort heeft verstrekkende gevolgen, want door het tekort aan installateurs loopt bijvoorbeeld de verduurzaming van woningen vertraging op. Daarnaast is het voor veel installatiebedrijven moeilijk om een planning rond te krijgen.
Benieuwd hoe software kan helpen om een planning rond te krijgen? Lees hier hoe u met behulp van technologie bekende uitdagingen in planning kan aanpakken.
Het belang van big data
In 2021 maakten bedrijven in de installatiebranche steeds meer gebruik van big data. Het gaat hier over het registreren, verzamelen en interpreteren van data. Deze data helpt installateurs onder andere bij het maken van onderhoudsplannen. Hier is ook een mooie rol weggelegd voor allerlei BI-tools aangevuld met kunstmatige intelligentie. Zo ontdekt men dankzij machine learning-modellen verbanden en relaties in data die bij menselijke analyse wellicht nooit aan het licht zouden komen.
Stapje verder: meer inzetten op Internet of Things
Ook het gebruik van Internet of Things (IoT) neemt een vlucht in de branche. Bij IoT draait het om het laten communiceren van verschillende machines en apparaten via een netwerk. Voorbeelden hiervan zijn een slimme cv-ketel of slimme warmtepomp. Sensoren in de ketel of pomp meten en registreren allerlei waarden. Deze gegevens geven ons inzicht in hoe het apparaat functioneert, maar laten ook zien wanneer een bepaalde grenswaarde is bereikt. Op basis van historische gegevens weten installateurs precies bij welke waarden problemen kunnen ontstaan en voeren ze preventief onderhoud uit om uitval van de installatie te vermijden.
Energietransitie
De energietransitie was ook in 2021 alomtegenwoordig. We denken hierbij aan het opleveren van gasloze nieuwbouwhuizen, de toenemende vraag naar warmtepompen en de recordinvesteringen in Nederland en België in zonne-energie. Steeds meer gemeenten investeren in het aanleggen van zonneparken en ook de aanleg van windparken ligt niet bepaald stil! Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Nationaal Programma Regionale Energie Strategie (NP RES) lieten begin december 2021 weten dat Nederland waarschijnlijk het komende decennium genoeg zonne- en windparken bouwt op het vasteland om de klimaatplannen te realiseren. De installatiebranche is de komende jaren dus verzekerd van werk!
Verdere opmars digitalisatie
Steeds meer bedrijven in de installatie ontdekken het belang van digitale hulpmiddelen. Denk hierbij aan onder andere een ERP-systeem waarin installatiebedrijven bedrijfsprocessen kunnen beheren en automatiseren. Daarbij zetten ook steeds meer bedrijven de stap naar de cloud. De cloud staat voor werken en opslaan via internet. De informatie staat dus niet op een lokale computer of in-house server, maar online.
Ook bij 4PS zien we een toename van installatiebedrijven die kiezen voor software in de cloud. We hopen dan ook dat we in 2022 nog veel meer bedrijven mogen helpen met hun migratie naar ons toekomstbestendige platform 4PS Construct Business Central! Wilt u meer weten over onze ERP-software en mogelijkheden? Download dan onze brochure .
-
Deel deze blog
Over de auteur
Floris Wilod Versprille | Floris is sinds 2018 werkzaam bij 4PS. Na zijn studie aan de HAN begon hij met werken in de dakdekkersbranche. Daar was hij actief als commercieel technisch adviseur. Na deze mooie eerste stap in zijn carrière kwam hij terecht bij 4PS om dieper op de werkprocessen en software van bedrijven binnen de installatiebranche in te gaan. In zijn huidige rol komt Floris diverse situaties en omgevingen tegen waar één zaak centraal staat, het automatiseren en ondersteunen van de organisaties die opzoek zijn naar een nieuw ERP-systeem.