Blogs

Terugblik op digitale trends in de GWW- en infrabranche in 2020

Het einde van 2020 nadert, maar voor we ons op het nieuwe jaar richten willen we nog een keer terugblikken op het afgelopen jaar. Hoe heeft de GWW- en infrabranche zich het afgelopen jaar ontwikkelt op het gebied van digitalisering? Wat zijn de belangrijkste digitale trends die we niet mogen missen? In deze blog blikken we graag terug op de belangrijkste digitale trends van 2020.

1. Inspelen op veranderende contractvormen

Door veranderende contractvormen werd het in 2020 nog belangrijker om als GWW-bedrijf te beschikken over goede ERP-software. Veranderende contractvormen zoals UAV GC contracten stellen hoge eisen op het gebied van digitalisering.  Er wordt ook steeds meer gesproken over ketensamenwerking en in bepaalde sectoren wordt dit zelfs als eis gesteld door de opdrachtgever. In de ondergrondse infra moeten bijvoorbeeld aannemers voor solo- en combiopdrachten verplicht aansluiten op het digitale samenwerkingsplatform (DSP). Indien hier niet aan voldaan kan worden dan kan dit uitsluitsel betekenen van bepaalde contracten. Om aan al deze eisen te kunnen voldoen is het belangrijk om te beschikken over goede ERP-software waarin alle bedrijfsprocessen samenkomen.

2. Internet of Things

Internet of Things (IoT) is een techniek die op steeds meer plekken in onze samenleving wordt toegepast, ook in de GWW- en infrabranche. De term ‘slimme stad’ raakt langzaam ingeburgerd en er komen steeds meer voorbeelden van hoe Internet of Things wordt toegepast in de infra- en GWW. Rijkswaterstaat bijvoorbeeld, gebruikt IoT-sensoren op belangrijke bruggen om verkeersdoorstromingen te verbeteren. De sensoren meten of de slagbomen open staan, dicht zijn of niet functioneren. Die gegevens worden onder meer live gedeeld met navigatiesystemen.

3. Werken in de cloud

In de wereld van automatisering en digitalisering vindt er een duidelijke verschuiving plaats naar de cloud. Ook steeds meer bedrijven in de GWW kiezen voor de cloud. Door te kiezen voor de cloud hoeven bedrijven vooraf geen investeringen te doen, maar betalen ze naar gebruik. Door een flexibel licentiemodel is het heel makkelijk om op- en af te schalen. Dit is zeker voor seizoensgebonden werkzaamheden interessant, om geen onnodige kosten te maken.  Door te werken in de cloud heeft een bedrijf 24/7 toegang tot de software, op elke locatie. Het enige wat nodig is, is een toestel (laptop/tablet/telefoon) met een internetverbinding en een browser.

4. BIM in de GWW

Het gebruik van BIM is voor meerdere sectoren een belangrijke digitale trend. Hoewel de bouwsector nog voorop loopt op dit gebied, is de GWW- en infrabranche bezig met een inhaalslag. Dit komt onder andere door nieuwe contractvormen en verbeteringen in open BIM-standaarden. Daarnaast neemt het gebruik van BIM in de GWW toe doordat de beschikbare informatie voor meerdere toepassingen is te gebruiken. Doordat men de meeste informatie uit BIM kan halen scheelt het calculators en werkvoorbereiders veel tijd. Dit geldt ook voor beschikbare koppelingen met software voor het maken van bestekken en onderhoudsprognoses.

Digitalisering als hot topic

Digitalisering is steeds meer een hot topic in de GWW- en infrabranche. In het verleden werd automatisering nog vooral gezien als een kostenpost, nu is het steeds meer een strategische pijler om het onderscheid te kunnen maken. Benieuwd hoe u digitalisering kunt toepassen binnen uw bedrijf? Download de whitepaper: ‘Het 5-stappenplan voor het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen in de GWW/infra’. In deze whitepaper nemen wij u mee in de stappen van het digitalisatieproces. Van het bepalen van het doel tot het kiezen van een geschikte partner en het implementeren van de software.

  • Deel dit artikel

Over de auteur

Edward Lammerts | Edward is ruim een ½ jaar werkzaam bij 4PS. De afgelopen 6 jaar is Edward werkzaam geweest als adviseur om bedrijven te helpen met het optimaliseren van hun bedrijfsprocessen op basis van Dynamics Navision, het huidige Microsoft Dynamics 365 Business Central. Deze kennis en ervaring neemt hij mee om bedrijven binnen de GWW/Infra te voorzien van de juiste informatie om de beste keuze te maken voor een nieuwe ERP-oplossing.